Rättelser och kompletteringar till boken

Vandringar i Sälenfjällen och Östre Trysil

Hur noggrann man är så hittar man alltid felaktigheter i den tryckta boken eller så tillkommer det uppgifter som inte var kända vid trycktillfället. Jag samlar denna information här...

Tack till Anna, Maria, Ruben, Veronica, Anna Britta, Mark, Bjørn, Erling m fl. Hittar du något som inte stämmer eller som du tycker behöver kompletteras, skicka ett mail till så lägger jag ut infon här.

Uppdaterad 2017-07-07

Allmänt Det finns en nyöppnad led (midsommar 2012) som går från Sälfjällstorget via Tomasbacken upp på fjället. Den är märkt med via skyltar på stolpar. Mitt i backen är det brant och en hel del växtlighet. Här saknas några skyltar och man får bana väg själv. Vegetationen och blött underlag kan göra denna sträcka tung att gå. Väl uppe planar det ut och man följer sedan en lättgången stig fram till grusvägen.

Sidan 12 Man upphör aldrig att förvånas hur tryckfelsnisse kan dyka upp... I pdf-utdraget som gick till tryckeriet (och som ni kan kika i här på hemsidan, finns den korrekta meningen 'Namnet Sälenfjällen gör att en del purister rynkar på näsan'.

I den tryckta boken har ordet 'purister' ändrats av någon anledning till 'turister'...

Va? Vafalls? Hur det har gått till vet jag inte men man blir förvånad. Självfallet är det inte turisterna som rynkar på näsan utan en del purister som med all rätt hävdar att de riktiga namnen på fjällen är Limafjällen och Transtrandsfjällen... Jag har dock valt att använda populärnamnet Sälenfjällen.
Sidan 95 Torrdasset vid Tandådalstjärn är skadat och stöttas med en stolpe. Det kan vara så att det ej går att använda.

Sidan 138 Krok Johan föddes år 1882.

Sidan 139 På sträckan mellan Hundvalldammkojan och Flåsätra passerar vi en större tjärn som jag inte har hittat något namn på. Tjärnen har ett namn och heter Lördagstjärnen.

Sidan 188 Uppdatering 2017-07-07:
I samband med Grundforsdagen 2014 blev jag tipsad om att leden upp mot Grunnfossgnollen via Måsåvelta var borta. Efter att ha kollat själv och hört mig för med några norska vänner så verkar det vara så här:

Man har avverkat skogen på en sträcka av ungefär 700-800 meter ovanför stugan. Efter avverkningen fanns stigen kvar så där tog man hänsyn, därefter har man kört med markberedare och tagit bort alla markeringar, stig mm. Okänsligt är väl bara förnamnet...

Stigen är nu utmärkt igen (tack Bjørn och Hanne) även om det på informationstavlan står att märkningen är borta.

Sidan 212 Uppdatering 2012-10-07:
Det är väldigt blött i markerna och vadet över Lilla Tandån känns rejält osäkert nu. Det enklaste är att ta stigen och grusvägen tillbaka till Ingvallhögen igen.Men vill ni prova på de andra alternativen (som är mycket trevliga) så kommer en uppdaterad beskrivning här. Stövlar är ett måste! Stigen har blivit rejält överväxt och är svår att finna. Jag vill därför rekommendera följande färdväg från Kattugledammen och tillbakatill Ingvallhögen tills vidare;

Efter dammen går vi cirka 100 meter men istället för att gå rakt fram följer vi den blåmarkerade stigen över myren. På andra sidan viker en otydlig stig av åt vänster som vi följer i kanten av åsen med vitmossa. Denna följer vi nu nästan fram till gränsenoch stöter på en annan stig som kommer från höger. Dessa två är utmärkta på bra fjällkartor. Tittar vi åt vänster mot Lilla Tandån ser vi en stig somgår över myren fram till Lilla Tandån.

Jag har skrivit att det finns ett vad cirka 30 meter öster om gränsen men jag avråder från det just nu. Vik istället åt höger och håll i riktning mot berget Ingvallhögen. Undvik att gå nära Lilla Tandån utan följ den 'stig' som går att följa långa sträckor, cirka 30-50 meter söder om ån.Här och var är det dock rejält blött och svårgått. Till vänster ser vi plötsligt en bäverhydda som ett spännande inslag.

Ungefär 50 meter längre fram kommer vi till en bro över Lilla Tandån vid Vintervägen. Här går vi över och upp på den otydliga stigen på åsen. Nu håller vi rak riktning mot gården (inte mot berget) och går på så torr mark som möjligt. Den sista biten fram till bergets fot leder över en myrpassage och är lite bökig innan vi hittar stigen som går mellan sågen och gården.

Sidan 213 Jag har skrivit att det var Ingvall Axel Hedström som konstruerade kvarnen. Det är fel. Det var hans svärfar Ingvall Mattes Persson.

Sidan 215 Den sägen som jag har skrivit mest om härstammar från Lima kyrkby och verkar inte vara känd i Rörbäcksnäs. På Näset berättar man istället om den danske prinsen som red förbi med 20.000 dukater och dessa ska ha grävts ner här.

Många har försökt att leta efter skatten och på baksidan av sanddynen syns det tydliga spår efter dessa försök. Vid ett tillfälle grävde man sig ner till 20 meters djup för att fortsätta dagen efter. När man kom tillbaka var hela hålet vattenfyllt.

Sidan 221 Medhjälparen hette inte Frithiof Johansson och avled 1897. Rätt är att han hette Fritjof Andersson och avled 1987. Han var endast sex år gammal när han hjälpte till i kvarnen.